Weekend van de Wetenschap

Ervaar het belang van chemie voor een groenere toekomst!

Elk jaar wordt er wereldwijd ongeveer 350 miljoen ton, ofwel 350 miljard kilo, plastic gemaakt. Om je een beeld te geven: dat is ongeveer 350 voetbalstadions vol! Het is waarschijnlijk wel mogelijk om minder plastic te gebruiken, maar zeker niet realistisch om plastic volledig te vervangen: voor de meeste toepassingen zijn geen duurzame vervangers.

Het meeste plastic wordt binnen een jaar ook weer weggegooid. En dat is heel zonde als het materiaal van goede kwaliteit is. Bovendien levert dit ook zeer veel afval op, dat moet worden ingezameld en verwerkt. Dit lukt redelijk goed voor de rijke landen, maar vooral in Aziƫ komt erg veel plastic in de natuur terecht. Iedereen kent wel de beelden van de plastic soep in de oceanen. In een land als Nederland wordt huisvuil verbrand, dus het overgrote deel van ons plastic afval ook. En dat levert weer veel CO2 uitstoot op, omdat bijna al het plastic van aardolie wordt gemaakt. En als CO2 in de atmosfeer komt, zorgt dat voor opwarming van de aarde. Kort gezegd levert plastic dus twee problemen op waar oplossingen voor moeten komen. Bij Avantium werken we aan toepassingen die voor beide problemen oplossingen bieden.

Avantium is een toonaangevend bedrijf in chemische technologie en een voorloper in hernieuwbare chemie. Wij ontwikkelen duurzame chemische producten, vervaardigd uit plantaardige grondstoffen in plaats van aardolie. Zo maakt Avantium plastic uit suikers uit planten in plaats van uit olie. Het gebruik van planten zorgt ervoor dat er eerst CO2 uit de lucht wordt gehaald door planten, die daar suikers van maken door fotosynthese. Als deze suikers vervolgens weer naar plastics worden omgezet en die plastics worden verbrand of afgebroken door de natuur, dan komt dezelfde hoeveelheid CO2 weer terug in de lucht. Dan is er over het geheel geen uitstoot van CO2. Bovendien is het plastic dat Avantium maakt 100% te recyclen en breekt het veel sneller af dan regulier plastic gemaakt van aardolie, mocht het plastic van Avantium toch in de natuur terecht komen.

Op 5 oktober zullen wij onze labs op het Science Park openstellen om jullie wat meer uit te leggen over duurzame materialen en hoe Avantium werkt aan nieuwe technologie voor een duurzame toekomst. Je kunt dan zelf ervaren hoe belangrijk chemie is en hoe deze chemie kan bijdragen aan een betere en groenere toekomst!